14 december 2022

Zonde om grondstof weg te gooien

HOUTEN – Barista Houten is in april overgenomen door Karin de Haas. Op 1 mei ging Barista na een flinke verbouwing weer open. Karin is niet geheel nieuw in de Barista business, want zij heeft Barista Nieuwegein al 7 jaar. “Het is nu alleen even zoeken naar de balans in tijd die je aan elke locatie besteedt.”

Afvalverwerking
Wat ze vrijwel direct heeft opgepakt, is het project Collectief Koffiedik van Stichting !MPACT Houten. “In Nieuwegein is de afvalverwerking collectief geregeld, daar gaat alles in grote containers en kan je alleen plastic en karton apart inleveren. Voor Houten moest ik de afvalverwerking toch zelf regelen, dus waarom niet meteen het koffiedik apart?”

Collectief Koffiedik
In samenwerking met het Duurzaamheidsfonds en PreZero heeft Stichting !MPACT Houten het project Collectief Koffiedik opgezet. Hiermee worden 5 collectieve verzamellocaties opgezet, waar alle omringende ondernemers hun koffiedik kunnen inleveren. Vaak hebben ondernemers te weinig koffiedik voor een eigen container, maar nu kunnen ze toch gescheiden inzamelen. “Het gaat tenslotte om grondstof die ergens anders voor gebruikt kan worden, dan is het zonde als dat bij het GFT of zelfs restafval gaat!”, aldus Karin de Haas.

Jaarlijks belandt meer dan 250 miljoen kilo koffiedik bij het restafval. Terwijl koffiedik nog heel goed bruikbaar is. Want zoals koffie onze brandstof is, is koffiedik een brandstof voor nieuwe energie én een grondstof voor veel nieuwe producten. Daarom helpt PreZero de ondernemers uit de Gemeente Houten graag mooie stappen te maken op de duurzaamheidsladder met koffie. “Minder impact op het milieu, meer impact voor de organisatie.” Aldus Tim ten Velde, accountmanager van PreZero.

Verduurzamen
Bij Barista Houten zijn al diverse stappen gezet in verduurzaming. Te denken valt aan de LED-verlichting, maar ook het feit dat ze al van het gas af zijn. “In september is de hele meterkast verplaatst en op dat moment is ook de gasmeter volledig verwijderd.” Alle apparatuur is elektrisch, evenals de airco. “We verwarmen nu eigenlijk vooral door alle apparatuur die hier staat, en door de aanwezigheid van onze gasten. Koelt het af, kunnen we altijd verwarmen met de airco.”

Ben jij ondernemer op het Rond en gooi jij je koffiedik bij het GFT of restafval? Neem dan contact op met Stichting !MPACT Houten, zodat je dit gescheiden kan inleveren bij Barista Houten. Deze punten bevinden zich inmiddels ook op De Schaft en De Kruisboog. We zoeken nog naar 2 verzamellocaties op andere bedrijventerreinen in de gemeente Houten. Kijk voor meer informatie op onze website of mail ons.

Foto: Barista Houten
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram