12 september 2022

Hoeveel Houtense minima help jij?

Inmiddels is het al bijna een jaar geleden dat we begonnen met onze pilot Van ZON naar geZONd.
We zijn de pilot toen gestart dankzij het idee en een donatie van TSN Groen. Zij hadden dak over en zouden de opbrengst van extra zonnepanelen graag ten goede laten komen van Houtense minima.
Op dat moment is besloten om de Voedselbank hiermee structureel te gaan ondersteunen.

Gedurende het project is echter een heel andere crisis ontstaan, namelijk de energiecrisis. De noodzaak verschoof daarmee al snel van gezonde en verse voeding naar verduurzamen en energie besparen. Dit vroeg echter een inbreng van een hele andere orde en hebben we daarom EnergieRijk Houten bij ons project betrokken.

In het voorjaar hebben we een enquete geschreven, waarmee we de noodzaak en behoeften wilden uitvragen bij Houtense minima en de uitslag was al snel duidelijk. Er is een grote behoefte aan meerdere zaken, maar een aantal dingen springen eruit: LED-lampen, Isoleren, Kieren dichten en witgoed van 10 jaar of ouder. En dus hebben we besloten ons project aan te passen naar deze zaken. 
De Energiebespaarcoaches van EnergieRijk kunnen op deze manier meer huishoudens helpen met de juiste materialen, zodat niet iedereen het standaard pakket krijgt, maar het pakket dat nodig is voor hun situatie.

TSN Groen heeft gelukkig al toegezegd om zijn kwartaalbijdrage nóg een maand te sponsoren voor dit project in de hoop dat andere Houtense ondernemers zullen volgen.
Nu zijn er 3 pakketten, waarmee je kan sponsoren: 

Brons €150: 1 huishouden helpen met de hoogst noodzakelijke verduurzaming
Zilver €500: 1 huishouden helpen met een meer uitgebreid besparingspakket
Goud €1000: 1 huishouden helpen met verduurzamen + 1 nieuw witgoed apparaat

De vraag is, hoeveel Houtense minima ga jij de winter door helpen?

Onzuinige koelkasten en vriezers zijn energievreters. Met een zuinige koelkast of vriezer doe je het milieu en je portemonnee dan ook een groot plezier. Een koel-vriescombinatie met donkergroen energielabel (A) gebruikt circa 110 kWh per jaar aan energie; een model met label E-F gebruikt 230 tot 150 kWh. Dat is ruim 2 keer zoveel. Dat scheelt jaar in, jaar uit 120 à 130 kWh per jaar.

Met de gemiddelde stroomprijs van dit moment à € 0,89 per kWh, bespaar je dus meer dan € 100,- per jaar aan energiekosten voor je koel-vriescombinatie.

Kleine energie-bespaarmaatregelen wat bespaar je daar mee?

  • Radiatorfolie, achter radiatoren die tegen een niet-geïsoleerde buitenmuur staan, levert per vierkante meter folie jaarlijks 10 m3 gasbesparing op.
  • Tochtstrips en een brievenbusklep aan binnenkant voordeur: levert ca. € 50,- per jaar op.
  • Waterbesparende douchekop levert een besparing van circa € 40,- per jaar op aan gasverbruik. Het is dus eigenlijk een ‘energie-bespaardouchekop’…
  • Ledlampen zijn 90% zuiniger dan gloeilampen en 85% zuiniger dan halogeenlampen. Vervanging door een ledlamp levert per lamp een besparing van ca. € 8,- per jaar op.

Heb je niet de mogelijkheid om 1 van de opgegeven pakketten te sponsoren, maar kan je wel bijdragen in materialen, zijn we daar natuurlijk ook enorm mee geholpen! Laat het ons weten, zodat we samen kunnen bespreken wat jouw mogelijkheden zijn.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram