12 januari 2024

Duurzame Vernieuwing bij Albert Heijn Oude Dorp

HOUTEN - Albert Heijn Oude Dorp heeft een indrukwekkende stap gezet op het gebied van duurzaam ondernemen door 60 verouderde zonnepanelen te vervangen door 310 nieuwe exemplaren. Martijn Steenman, eigenaar van de supermarkt, verwacht dat deze upgrade 20% van het totale energieverbruik zal genereren. De oude zonnepanelen krijgen een tweede leven als donatie aan de Voedselbank.

Het enthousiasme over deze duurzame ontwikkeling wordt gedeeld door Paul van Ruitenbeek, wethouder duurzaamheid, die het nieuwe zonnedak officieel zal openen. “Het aantal ondernemers dat zich al inzet om Houten in 2040 CO2-neutraal te maken, maakt mij enthousiast. Vanuit de gemeente zetten we ons in om de gevolgen van netcongestie te verkleinen."

Martijn Steenman vertelt dat veel duurzame oplossingen landelijk worden geregeld door het hoofdkantoor. "Achter de schermen probeer ik meer te regelen met !MPACT Houten," legt Steenman uit. Hij heeft bijvoorbeeld een koffiedikcontainer voor lokale ondernemers op het Oude Dorp.

Voor de toekomst hoopt Steenman op een grootschalige renovatie om de koelset uit 2008 te vervangen, wat zou leiden tot een 25% daling van het energieverbruik. Hiermee gepaard zou het dak wellicht uitgebreid kunnen worden om meer zonnepanelen te accommoderen. "Bij een drastische daling van het energieverbruik zou een accu interessant kunnen zijn. In dat geval wil ik graag de buurt laten meeprofiteren, want als geboren en getogen Houtenees voel ik de verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk te verduurzamen en bij te dragen aan het welzijn van Houten." 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram