6 juli 2022

De aarde en de energie in balans houden

De aarde een stukje beter achterlaten dan toen hij deze in gebruik nam. Dat was 40 jaar geleden het uitgangspunt van Anton van Garderen bij de oprichting van Zachtfruit Schalkwijk bv. Hierbij gaat het letterlijk en figuurlijk om aarde. De aarde is namelijk nodig om de soorten fruit te kweken die Zachtfruit Schalkwijk bv in haar assortiment heeft. De zoon van Anton, Anco vertelt over het bedrijf. Het varieert van rode bessen tot bramen maar ook frambozen en blauwe bessen. En sinds kort ook witte bessen, een zoete variant van de rode bessen. Deze soorten zacht fruit worden onder meer geleverd aan supermarkten en zo komen ze thuis op ons bord. Er werken 40 tot 140 mensen bij Zachtfruit Schalkwijk bv, afhankelijk van het seizoen. Sommige soorten fruit worden zelf gekweekt en andere worden aangeleverd door collega-bedrijven van coöperatie the Greenery. Bij de blauwe bessen worden op basis van 16 foto´s per bes de kwaliteit van die bes bepaald.

Uitgangspunt is dat men zuinig moet zijn op de gebruikte aarde en uiteraard de planten en de insecten. Om teveel luizen tegen te gaan worden bij voorkeur de nuttigen gebruikt, dat zijn insecten zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en zweefvliegen. Dat kan niet altijd en daarom worden er ook wel gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, die zo min mogelijk negatieve invloed hebben op de natuur. Biologische middelen zijn helaas minder effectief dan chemische middelen. Bijen krijgen de ruimte via bloeiende grasstroken die om en om worden gemaaid, zodat er altijd voldoende bloemen zijn. De wilde bij krijgt hierdoor ook de ruimte naast de honingbij.

Het klimaat (temperatuur, licht en vocht) is de grote onzekere factor zowel bij de groei van het fruit alsook bij de opwek van energie via zonnepanelen. Met 704 panelen wordt 1/3 van de benodigde stroom zelf opgewekt. En 85% van de duurzaam opgewekte stroom wordt zelf gebruikt. In de zomer is er veel energie nodig voor het koelen van het geoogste fruit. Bij het koelen wordt van een natuurlijk koudemiddel gebruik gemaakt. Er wordt voortdurend onderzocht hoe het nog beter kan. Zo wordt er bijvoorbeeld ook georiënteerd op het toepassen van kleine windmolens op de 5 verschillende percelen van het bedrijf. Ook wordt het telen van fruit onder zonnepanelen onderzocht. Bij deze investeringen wordt een streven gehanteerd van 7 tot 10 jaar terugverdientijd. Impact Houten begeleidt dak eigenaren bij het voorbereiden op zonnepanelen. Ook wordt er op kleine windmolens georiënteerd. Heeft u interesse in één van beide laat het ons dan weten.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram