27 oktober 2022

Afvalverwerking met toekomstvisie

HOUTEN – Vernooy Catering bestaat al bijna 30 jaar, waarvan het hoofdkantoor zich al 8 jaar in Houten bevindt. Dat het bedrijf kleinschalig begonnen is, is te merken aan de gemoedelijke sfeer op kantoor, maar ook aan hun werkwijze.

Paul Vernooy, directeur van Vernooy Catering, benoemt dat hij graag zaken doet met bedrijven, waarbij hij weet welk gezicht erbij hoort en dat er dan ook snel en flexibel geschakeld kan worden.

“Neem als voorbeeld de zomer. Dan hebben we veel opdrachten en dus ook veel afval. Met ons bedrijf zijn dat voornamelijk etensresten en die wil je in de zomer niet te lang laten staan. Dan is het heel fijn dat ik Tim (ten Velde van PreZero) kan bellen om te bespreken of het mogelijk is om niet 1, maar 2 keer per week langs te komen om de containers te legen.”

Vernooy Catering is als ambassadeur van !MPACT Houten sinds deze zomer een samenwerking aangegaan met een andere ambassadeur, namelijk PreZero.
“De tijd is gekomen om meer te gaan verduurzamen en dat willen we graag stap voor stap aanpakken. Het is mooi om te zien dat verduurzaming belangrijk is voor de toekomst, maar vaak toch ook een kostenbesparing met zich meebrengt.”
Wanneer we een rondje door het pand lopen, valt echter op dat her en der al flink bewust omgegaan wordt met energie en ander verbruik.

“We hebben sinds kort een zonneboiler van 1350l voor onze afwasmachines. Daarnaast werkt onze warmwatercirculatie op lichtsensoren. Wanneer het licht aan is en er dus mensen aanwezig zijn, wordt het warme water gecirculeerd. Anders blijft het bij de boiler.”

Ook gaat er ergens een deur open waar “zeeptechniek” op staat. Daar is een geautomatiseerd dosering systeem geïnstalleerd die ervoor zorgt dat exact de juiste hoeveelheden schoonmaakmiddelen gebruikt worden. “Hiermee slinger je geen onnodige chemicaliën de wereld in en wordt ook niet onnodig veel verbruikt.”

Door de verhuizing van Wijk bij Duurstede naar Houten is Vernooy centraler gaan werken bij opdrachtgevers, maar ook bij groothandels. Hierdoor hebben ze al 1 auto minder op de weg. Voor de toekomst wordt gekeken naar een elektrische auto voor de lokale ritten. Maar daar wordt wel kritisch naar gekeken. “Voor zulke investeringen willen we wel een goede auto met een flinke actieradius. Het moet ook niet zo’n 45km wagentje worden, maar een van een flink formaat. Daarnaast verwachten we wel dat zo’n auto minimaal 12 uur per dag de weg op kan. Dus we hebben nog wat uitzoekwerk te doen.”

Vernooy Catering heeft uiteindelijk gekozen om met PreZero te gaan werken vanwege het meer persoonlijke contact, de flexibiliteit, maar zeker ook vanwege hun toekomstvisie. Tim ten Velde van PreZero heeft nog wel een aantal opties voor Vernooy die prima zouden passen in deze branche.
“Doordat afvalscheiding scherper gaat verlopen, blijft er ook minder afval over. Wanneer de container minder vaak geleegd hoeft te worden, scheelt dit ook in de uiteindelijke uitstoot. Daarnaast proberen we zo flexibel mogelijk om te gaan met de wensen van onze klanten, maar dit proberen we wel zoveel mogelijk in te passen binnen onze duurzame visie. We zullen niet zo snel voor 1 bedrijf naar Houten rijden, omdat daar op dit moment meer afval is. Wanneer we het ledigen van de container met een bestaande route kunnen combineren, geniet dit uiteraard te allen tijde onze voorkeur. Want wij hebben juist verduurzaming en vermindering van CO2-uitstoot hoog in het vaandel staan!”

Nu is er al een grote stap gezet door bij Vernooy Catering het plastic apart te scheiden. Daarnaast wordt voor de toekomst gekeken naar afsluitbare swill containers die mee kunnen op locatie.
!MPACT Houten is erg benieuwd hoe de afvalstromen er over een jaar uitzien.
Heb je interesse in een kennismakingsgesprek over jouw afvalstromen? Mail dan naar info@impacthouten.nl, zodat wij je in contact kunnen brengen met PreZero.

Tim ten Velde (PreZero) en Paul Vernooy (Vernooy Catering).
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram